こんにちは、ロバートで〜す。今までブログを読んでくださってありがとうございます!
やきとりCO.JPのホームページに英語版ができました。面白いので、英語ができる方、ぜひ読んでみてください!
さて、今回のコラムです。
ニュージーランドの伝統的な料理の1つは「サンデー・ロースト」という料理があります。
文字どおり、日曜日に作るローストチキンや豚肉です。
では、なぜ日曜日に作るかと言うと、ローストを料理するのは長時間かかるので時間に余裕がある日曜日に最適だからです。
この料理はもっぱら特別な日(家族のパーティー・誕生日・クリスマスの日など)に作ります。
昼食、夕飯ご飯どちらでも良いし、大勢の人で食べることもできるでとても便利です。もし、残っても、翌日、サンドイッチを作ってお弁当にできます。これがまた旨いんです!先日、家で初のローストを作ってみました。特別な時でもなかったし、よく考えたら日曜日でもなかったので、仕事から帰って作ったので、夕飯はとても遅くなりました。
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▲初めて作ったローストチキン! |
ニュージーランででは新鮮なチキンをまるまる1匹買うことができます。だいたい1日で食べてしまったほうが良いようです。
値段が安く安賞味期限が長い冷凍チキンもありますが、やっぱり新鮮なチキンのほうがおいしいですね。
ローストチキンができあがるまで大体2時間ぐらいかかります。
他のニュージーランドの料理と比べてとても長いのですが、
トレーにチキンを載せて、オーブンに入れるだけですので、
そんなに大変は料理ではありません。
でもオーブンをちゃんとオンにすることはポイントです!
オーブンにいれて1時間ぐらいで、準備しておいたじゃがいも、さつまいもとかぼちゃを一緒に入れます。
これら野菜のローストはそれほど時間がかかりません。
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▲野菜のローストです |
この時点でチキンに香辛料をつけて、裏側にひっくり返します。
先日、私はひっくり返すのを忘れてしまったので、両側がちゃんと焼けず、だめだでした!
みなさんのご想像通り、私のローストチキンは予定時間を大幅に超えてしまいました!やっぱりまだ初心者ですね!
途中でローストチキンをだめにしそうでしたが、何とか出来上がり、ほっとしました。
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▲切り分けて盛り付けたローストチキン |
ローストを食べたみんなもおいしいと言ってくれたので嬉しかったです。日本人のみなさんにもローストのおいしさを経験させたいですが、日本のオーブンには入らないかもしれないですね!
ロバート・ビューケナン
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Hi, it's Robert here again.
Thanks for the comments on my columns so far, I hope you are enjoying
them!
By the way, the Yakitori website looks really good in English as
well, so check it out.
One of the traditional New Zealand meals is the 'Sunday roast', roasted
chicken or pork, made on a Sunday. Why on Sunday? Well, roasts take
a very long time to cook, and Sunday is usually the day that we have
the most spare time.
Roasts are quite often made on special occasions - for family gatherings,
birthdays, or Christmas lunch. They are handy because they can be
served for lunch or dinner, and feed a large number of people too.
And, if there's any leftovers, they taste great on a sandwich the
next day.
A few days ago I tried cooking my first roast. It wasn't a special
occasion, and in fact, it wasn't even a Sunday! I cooked it after
I returned home from work, so maybe that is why dinner was very late
that night.
As you can see in the photo, you can buy whole chickens fresh, in
sealed bags. Usually you have to eat them within a day, or else they
go off. There are also frozen chickens, which keep for longer, and
are slightly cheaper.
Although the cooking process for a roast takes about two hours, which
is very long compared to other New Zealand dishes, there is very
little work involved. All you do is put the meat on a tray, and put
it in the oven. Make sure you turn the oven on though!
After about an hour we usually add potatoes, kumara and pumpkin.
These don't take as long to cook. The chicken then has to be turned
over, and it's good to add some spices too. I forgot to turn my chicken
over, so one side was well-cooked, and the other not so well-cooked.
Needless to say the cooking process took even longer than expected!
I'll know for next time!
Despite my rather botched effort, the roast chicken turned out really
well, and it was enjoyed by all. I'm sure roasts would take off in
Japan as well, if their ovens were big enough!
Robert Buchanan |