はじめましてロバート・ビューケナンと言います。昔から日本語と日本の料理や文化に興味を持っており、高校生、大学生の頃には日本を訪れたこともありますので、日本料理は大好きです。
しかし、僕が小さい頃、ニュージーランドに日本料理レストランはほとんどなく、外食といえば中華料理やイタリア料理、それからニュージーランドの伝統的な「フィッシュ・アンド・チップス」(下記写真のような揚げた魚とポテトフライ)でした。
しかし、2000年頃、ニージーランドに外国人が多く移民してきたため、マレーシア料理、ペルー料理、トルコ料理などなど世界中の料理が食べられるようになりました。お店だけでなく、スーパーでも国際料理のコーナーが増え、家庭で外国料理ってことも。実は僕の母も、インド料理のバターチキンを良く作ってくれます。これがまた、とても美味しいんです!
日本料理は、お寿司など代表的なものだけではなく、焼き鳥や丼ぶり、ラーメン、トンカツなど様々な料理が食べられますし、スーパーでは、ちょっと高いですが焼き鳥のタレ、のり、そして出前1丁ラーメンなど様々な日本の食品も売られています。
最近では、日本料理のレストランも増えてきました、ニュージーランドに滞在している日本人はもちろん、日本食を試したいと思っているニュージーランド人も多く訪れ、とてもにぎやかで流行っています。ニュージーランドの食事とは大きく異なりますが、今では多くの人々に受け入れられているようです。
ロバート・ビューケナン
|
Hi, my name is Robert Buchanan
and I have held a keen interest in Japan, its language, cuisine and
culture for many years now. I have been to Japan a number of times
since my high school years, and it was in Japan that I developed
a liking of Japanese food.
In my country New Zealand, in the past there used to be very few
Japanese restaurants. When eating out, New Zealand people were used
to going out for Chinese food, Italian, or the traditional New Zealand
“fish and chips”.
Why? Because that’s all there was. Nowadays, with a large influx
of foreigners into New Zealand and its transformation into a multicultural
society, the options for eating international food in New Zealand
has grown enormously.
We can try Malaysian, Peruvian, Turkish, and of course Japanese food.
Supermarkets have international food sections which means we can
cook this food at home too. My mum for example can make an excellent
butter chicken!
In the case of Japanese food however, although Japanese restaurants
existed in the past, now New Zealanders are able to try a range of
different Japanese foods, and not just the typical and stereotypical
sushi. There are various restaurants specialising in different dishes,
such as yakitori, donburi, ramen and sushi.
Also, although somewhat expensive, supermarkets have an excellent
range of Japanese imported foods, from yakitori sauce to seaweed
to Demae Iccho ramen!
Despite Japanese food being far different to New Zealand food, New
Zealanders have really welcomed the unique taste of Japan.
Not only are there a large number of Japanese restaurants in New
Zealand, they are often full with both Japanese people living in
New Zealand, and also native New Zealand people wanting to try out
another dish from Japan’s large menu of great dishes.
Robert Buchanan |